ПРИСВОЄННЯ ЗВАННЯ «ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН УМАНСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ»

01 21 2

Знак відзнаки Уманської міської ради
«Почесний громадянин уманської міської територіальної громади»
Відзнака започаткована рішенням Уманської міської ради
від 30 квітня 2021 року № 24-13/8

(із змінами і доповненнями від 17 вересня 2021 року №9-22/8)

 


Опис нагрудного знака до звання
«Почесний громадянин уманської міської територіальної громади»

Нагрудний знак виготовляється із латуні, покритої методом гальваніки нікелем та позолотою і складається з трьох частин.

Основу становить восьмикутна зірка зі срібним покриттям, оздоблена орнаментом та покрита емаллю синього кольору. До основи кріпиться медальйон, покритий позолотою. Зверху – ще один медальйон з рельєфним зображенням герба міста Умані та написом по колу: у верхній частині в центрі – «Уманська міська територіальна громада», від нього вниз зліва-направо «Почесний громадянин».

Зворотний бік плоский зі скобкою для стрічки. Стрічка білого кольору, з одного краю має дві поздовжні полоси кольору національного прапору.

Довжина стрічки – 900 мм.

Ширина – 28 мм.

Розмір знака між протилежними кінцями – 55 мм.

До знака додається мініатюра, яка є його точною копією, розмір між протилежними кінцями якої 26 мм.

Положення про відзнаку міської ради 
«Почесний громадянин уманської міської територіальної громади»

І. Загальні положення

1. Звання «Почесний громадянин Уманської міської територіальної громади» є відзнакою міської ради і може бути присвоєне за життя чи посмертно:

 1) громадянам України та інших держав, які своєю працею сприяють становленню нашої держави в різних галузях, зокрема виробництві, освіті, охороні здоров’я, інших сферах діяльності, внесли значний внесок в розвиток Уманської міської територіальної громади і користуються авторитетом громадськості;

2) за високі досягнення у вирішенні завдань соціально-економічного розвитку міста;

3) за благодійну та громадську діяльність, мужність і відвагу, проявлені у захисті конституційних прав і свобод громадян під час виконання службового і громадянського обов’язку тощо;

4) діячам науки, техніки, літератури, мистецтва, робітникам, службовцям, пенсіонерам, які мають значні заслуги перед Уманською міською територіальною громадою в тій чи іншій сфері діяльності;

5) за значний внесок у справу співробітництва та дружбу з іншими територіальними громадами;

6) право порушення клопотання про присвоєння звання «Почесний громадянин Уманської міської територіальної громади» надається юридичним особам. Висунення кандидатур здійснюється гласно, як правило, за місцем роботи особи, яку представляють до відзначення.

7) клопотання про присвоєння звання «Почесний громадянин Уманської міської територіальної громади» попередньо розглядається постійною комісією, визначеною радою.

8) громадянам, яким присвоєно звання «Почесний громадянин Уманської міської територіальної громади», в урочистій обстановці вручається нагрудний знак «Почесний громадянин Уманської міської територіальної громади», який носять на шийній стрічці, та мініатюра знаку, що носиться на грудях зліва, і свідоцтво.

ІІ. Пільги та соціальні гарантії

1. Встановити пільги для Почесного громадянина – жителя Уманської міської територіальної громади, його (її) дружини (чоловіка), їх неповнолітніх дітей та дітей,  які навчаються за денною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової перед вищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років:

1) 50- ти відсоткова знижка за користування житлом (квартирна плата) в межах соціальних норм, передбачених чинним законодавством;

2) 50- ти відсотків знижка плати за користування комунальними послугами (електроенергії, природного газу і розподілу природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, вивезення побутового сміття та рідких нечистот) в межах соціальних норм і нормативів передбачених чинним законодавством;

3) 50- ти відсоткова знижка вартості палива, в  тому числі рідкого,  в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

В разі смерті Почесного громадянина пільги поширюються на дружину/чоловіка, якщо вони не одружилися вдруге, неповнолітніх дітей та дітей,  які навчаються за денною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної(професійно-технічної), фахової перед вищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років).

Пільги на житлово-комунальні послугинадаютьсязазначенимкатегоріямгромадян, в разі відсутності права на отримання субсидії для оплати житлово-комунальних послуг;

4) безоплатнийпроїздвсіма видами міськогопасажирського транспорту;

5) у виключних випадках безоплатне забезпечення автомобілем зручним керуванням (за наявності медичних показань);

6) позачергове влаштування до закладів соціального захисту населення, а також обслуговування службами соціального захисту населення в дома за бажанням

2. У випадку присвоєння звання «Почесний громадянин Уманської міської територіальної громади» посмертно пільги, передбачені в розділі ІІ, поширюються на дружину (чоловіка) та неповнолітніх дітей (до             18 років), а в разі відсутності своєї сім’ї - на батьків померлого (померлої).

3. Уманська міська рада забезпечує фінансування заходів, пов’язаних з увічненням пам’яті «Почесний громадянин Уманської міської територіальної громади».