П'ятниця, 26 травня 2017 11:33

«За допомогою АМУ громади можуть донести своє бачення розвитку місцевого самоврядування на найвищі ешелони влади», – уманській міський голова Олександр Цебрій

Оцініть матеріал!
(0 голосів)


logo amu na sayt 71
У червні 2017 року виповнюється 25 років Асоціації міст України. Ми звернулися до сільських, селищних та міських голів з проханням висловити свою думку щодо ролі АМУ у розвитку місцевого самоврядування в нашій країні, становленні спроможних громад.

На наші запитання відповідає Уманській міський голова Олександр Цебрій:
– Як змінилася АМУ за чверть століття?
– За цей час АМУ від об’єднання з 35 міст зросла до потужної організації, яка об’єднує на сьогодні більш ніж 80% міського населення України – 615 територіальних громад. В той же час якісно вирізняється структура організації від початкового проекту. Збільшено напрямки роботи та більш конкретизовані комітети, секції та спілки.

– Назвіть три головні риси АМУ.
– Асоціація міст України вдало представляє та захищає інтереси громад у Верховній Раді, Кабінеті Міністрів та інших органах центральної влади. По-друге, професійно розробляє пропозиції до Закону про Державний бюджет (враховуючи думку місцевих органів самоврядування) та сприяє їх затвердженню Парламентом України. По-третє, швидко та якісно надає інформаційну, організаційну та консультативно-експертну допомогу селам, селищам та містам, які є членами АМУ.

– Які переваги має орган місцевого самоврядування, який входить до АМУ?
– Переваги членства в АМУ очевидні. Це участь в розробці законів України, що сприяють розвитку громади; допомога спеціалістів з питань бюджетної політики, житлово-комунального господарства, енергетичної безпеки, соціальної політики та міжнародних зв’язків; можливість участі у проектах АМУ. Важливим є те, що органи місцевого самоврядування мають можливість донести своє бачення розвитку місцевого самоврядування на найвищі ешелони влади через постійних представників АМУ у Верховній Раді та Кабінеті Міністрів України.

– Чи виправдовує сьогодні АМУ покладені на неї надії?
– На даний час АМУ є організацією не заполітизованою, професійною та з гарно побудованою структурою, що дає змогу нам, членам АМУ, користуватися в повному обсязі всіма можливостями цієї організації.

– Чого б ви побажали Асоціації на майбутнє?
– Побажання Асоціації: впроваджувати нові проекти, більше уваги зосередити на удосконаленні «бюджетних» законів, проводити частіше навчання, колегії, наради з представниками органів місцевого самоврядування, звернути увагу на соціальний захист посадових осіб місцевого самоврядування. Від імені Уманської міської ради та виконавчого комітету бажаю АМУ плідної співпраці з усіма містами України, професійного росту, вдалих проектів на благо розвитку територіальних громад.

За матеріалами сайту Асоціація міст України

https://www.auc.org.ua/novyna/za-dopomogoyu-amu-gromady-mozhut-donesty-svoye-bachennya-rozvytku-miscevogo-samovryaduvannya

Прочитано 790 разів